EN RO
| | | | | | | articole | | |

articole

Cu pedigree sau fara?

Primim frecvent mail-uri de genul:  "vreau sa cumpar un Staffordshire Bull Terrier. Nu vreau pedigree".

La fel, auzim de nenumarate ori: "cainele meu are pedigree, deci este sanatos tun, corect, poate sa devina campion daca il duc la expozitii, dar ce rost are, mai bine il dau la monta"

Articolul de fata se doreste a explica, pe intelesul tuturor de ce este necesar pedigree-ul dar si unde si cand se opreste garantia  oferita de pedigree.

  

Aveti mare atentie, datorita aspectului si a istoriei tumultoase, un Staffordshire Bull Terrier poate fi confundat de catre necunoscatori cu un Pit Bull Terrier si din aceasta cauza acei necunoscatori vor incerca sa aplice masurile legii 60/2003 ce modifica deja celebra ordonanta 55 si asupra posesorilor de stafford. Singurul document legal care atesta rasa este pedigree-ul. Pentru acest motiv dar si datorita inrudirii intre Staffordshire Bull Terrier si Pitt Bull Terrier sau American Staffordshire Terrier (rase vizate de numita lege si ordonanta) un stafford fara pedigree se expune, impreuna cu stapanii sai, unor riscuri care pot merge de la sterilizare si amenda pana la confiscare.

Pedigree-ul este certificatul de nastere si totodata buletinul de identitate al cainelui. Contine toate informatiile importante cu privire la identitatea si ascendenta catelului dumneavoastra. Cand s-a nascut, la ce crescator, sub ce numar a fost luat in evidenta la COR, ce numar individual de identificare (tatuaj) sau microcip are. Toate acestea sunt extrem de importante in cazul nefericit al pierderii catelului, dar nu numai. 

Pedigree-ul contine datele stramosilor cainelui pe 4 generatii in urma. Afirmatiile cel mai des intalnite sunt:” nu-mi trebuie caine cu pedigree, cu parinti campioni, titluri si cupe pentru ca nu vreau caine de show, nu vreau sa faca pui, vreau un caine pentru sufletul meu” Chiar daca nu va intereseaza aceste aspecte (participarea la expozitii sau reproducerea), pedigree-ul atesta apartenenta cainelui dumneavoastra la rasa. Daca doriti un caine “de rasa”, optati pentru un caine cu pedigree. Daca aveti un caine cu pedigree nu inseamna ca sunteti obligat sa-l expuneti sau reproduceti. Dar cunoscand stramosii puteti anticipa tipicitatea cainelui dumneavoastra, puteti anticipa un temperament specific rasei si, in situatia in care sunteti in posesia rezultatelor la testele de sanatate, aveti o mai mare siguranta pe aspectele privitoare la sanatate. 

 IMPORTANT!

Avantajele pedigree-ului prezentate mai sus, sunt valabile doar in situatia in care achizitionati puiul de la un crescator responsabil.

Pentru un crescator responsabil inregistrarea puilor e doar o etapa in procesul de breeding. Cand cumparati un pui de la un crescator responsabil pedigree-ul primit este mult mai mult decat o foaie de hartie. Numelor din pedigree le sunt asocisate o multime de informatii extrem de utile. Cainii sunt testati pentru bolile genetice, crescatorul va poate arata paritii, si ei identificati prin documente similare si microcip sau tatuaj, va prezinta rezultatele obtinute la testele de sanatate, titlurile obtinute in concursuri de frumusete, de munca, de obedience.

In situatia in care puiul cu pedigree este achizitionat de la crescatori a caror seriozitate lasa de dorit,  inmultitori, chiar daca acestia functioneaza sub umbrela unei canise, back yard breeders sau din petshop acestia vor incerca sa va convinga ca pedigree-ul garanteza faptul ca puiul va fi sanatos si, totodata, va fi un exemplar tipic pentru rasa. Nu va lasati pacaliti! Singurul lucru pe care vi-l certifica pedigree-ul (fara a fi o regula, insa) este faptul ca parintii puiului au pedigree. Din pacate nici asta nu este 100% sigur, sistemul putand fi pacalit de excrocii avizati , dar e mai mult decat o serie de povesti. Parintii puiului dumneavoastra pot fi bolnavi sau purtatori de boli ce duc la invaliditate sau chiar moarte, defecte ce ar fi putut fi transmise si puiului dumneavoastra. Pot fi de asemenea exemplare complet atipice rasei. Presupunand desigur ca parintii puiului sunt cei ce apar inregistrati pe pedigree. Cu alte cuvinte, puiul dumneavoastra poate fi inclusiv un metis, chiar daca are pedigree. Daca nu cunoasteti cainii din pedigree, liniile, sau nu ati vazut parintii puiului, pedigree-ul nu este pentru dumneavoastra decat o bucata de hartie fara valoare. Poate inmultitorul sau vanzatorul de la petshop sa va spuna cati ani au trait  sau din ce cauza au murit bunicii puiul dumneavoastra? Este vre-unul din cainii din pedigree-ul cainelui dumneavoastra purtator al vre-uneia din bolile genetice cunoscute?

Prin urmare, DA, pedigree-ul este foarte important, dar ar trebui sa fie doar un aspect de urmarit in cercetarile dumneavoastra. NU trebuie sa achizitionati un pui fara pedigree, dar nu trebuie nici sa considerati ca,doar simplul fapt ca puiul are pedigree, va ofera o garantie a sanatatii si tipicitatii puiului dumneavoastra. Pedigree-ul trebuie sa fie doar unul dintre multitudinea de aspecte de luat in considerare in decizia de achizitie a unui pui.

 

back to the articles list
 
NEWS
Pui disponibili
24.02.2018

http://www.sbtpedigree.com/dogarchive3/details.php?id=1642291

 Vadim este un mascul puternic de 9 luni, cu caracter tipic pentru rasa. Iubitor cu oamenii, stafford cu alte animale, iubeste miscarea in aer liber, alearga dupa minge si bici. Daca se misca suficient si isi consuma energia afara in casa e foarte cuminte. Muscatura perfecta.

 

>>read more...
asteptand puiutii lui Charlie
05.05.2017

In martie am calatorit din nou in Franta, la Nantes, pentru a repeta monta blondei cu Jazz. Din fericire acum Charlie e rotunjoara bine si asteptam puiutii in 14-15 mai. 

>>read more...
USEFUL LINKS
Home | masculi | femele | cuiburi | standard rasa | noutati | galerie | articole | link-uri | guestbook | contact